Oost-Vlaanderen: Rousseau stemmenkampioen, De Croo verliest fors (2024)

KIES24

Oost-Vlaanderen: Rousseau stemmenkampioen, De Croo verliest fors (1)

Foto's: Belga

Hoewel Vlaams Belang en N-VA de meeste stemmen hebben behaald in Oost-Vlaanderen, leveren ze niet de grootste stemmenkanonnen af. Conner Rousseau (Vooruit) haalt van op de lijstduwerplaats ruim de meeste stemmen, gevolgd door Petra De Sutter van Groen en premier Alexander De Croo (Open VLD), die veel stemmen verliest in vergelijking met 2019.

radio2, Mathieu Verstichel

Vlaamse verkiezingen

Conner Rousseau is het absolute stemmenkanon in Oost-Vlaanderen. Als lijstduwer van Vooruit haalde hij meer dan 75.801 voorkeurstemmen. Daarmee haalde hij ruim genoeg stemmen om verkozen te geraken. Hij wordt gevolgd door Guy D'haeseleer (Vlaams Belang). D'haeseleer haalt ongeveer evenveel stemmen (55.938) als bij de vorige Vlaamse verkiezingen, toen haalde hij de meeste stemmen voor de Vlaamse verkiezingen. Matthias Diependaele sluit de top 3 af, met 47.001 voorkeursstemmen.

Meer uitslagen

Verkozenen

In Oost-Vlaanderen streden de partijen voor 27 zetels voor het Vlaams Parlement. N-VA behoudt 6 zetels, Vlaams Belang wint een extra zetel en heeft er nu 7. Vooruit haalt de grootste winst en heeft nu in totaal 5 zetels. CD&V levert 1 verkozene in en strandt op 3 zetels. Bij Open VLD halveert het aantal zetels naar 2. Ook Groen heeft 2 zetels, wat 1 zetel minder is dan 5 jaar geleden. PVDA maakt de omgekeerde beweging: de radicaal-linkse partij haalt 1 extra zetel en strandt ook op 2 zetels.

Voor Vlaams Belang behouden, naast Guy D'haeseleer, Filip Brusselmans, Johan Deckmyn, Adeline Blanquaert, Ilse Malfroot enKristof Slagmulder hun zetel. Er is ook 1 nieuwkomer:Freija Van den Driessche. Zij werkte de voorbije jaren als parlementair medewerker in de Kamer.

N-VAgaat met exact dezelfde Oost-Vlaamse delegatie naar het Vlaamse parlement:Matthias Diependaele, Koen Daniëls, Tomas Roggeman, Lieven Dehandschutter, Andries Gryffroy en Sarah Smeyers.

BijOpen VLDbehouden enkel de Gentse Stephanie D'Hose en oud-voorzitter Egbert Lachaert hun zitje in het Vlaams parlement.

Voor CD&Vzijn staatssecretaris Nicole de Moor en Joke Schauvliege weer van de partij. Ook Robrecht Bothuyne, die eerder dit jaar in opspraak kwam na een Pano-reportage, blijft in het Vlaams parlement.

Vooruit stuurt, naast lijstduwer Conner Rousseau, ook Freya Van den Bossche en Kurt De Loor. Er zijn ook enkele nieuwe gezichten:Burak Nalli en de Gentse zangerFrederik Sioen.

Voor Groenblijven lijsttrekker Mieke Schauvliege en Fourat Ben Chikha in het parlement.

PVDAsleepte een extra zetel in de wacht. Die gaat naar Debby Burssens. Zij gaat samen met lijsttrekker Onno Vandewalle naar het Vlaams parlement. Hij verving Tom De Meester tijdens de afgelopen legislatuur.

Verliezers

De meeste verliezers zitten in het kamp van Open VLD. De meest opvallende naam daar is die van Tania De Jonge, burgemeester van Ninove. Ook Stijn De Roo van CD&V verdwijnt uit het parlement. Hij behaalde net te weinig stemmen om zijn zetel te behouden.

Federale verkiezingen

Ondanks de tegenvallende resultaten in de rest van Vlaanderen, scoort boegbeeld Petra De Sutter wel stevig voor Groen. Ze haalt de tweede meeste stemmen als je de Vlaamse en federale verkiezingen samenneemt:64.160 voorkeurstemmen. Opvallend: in haar eigen gemeente Horebeke haalt ze wel minder stemmen dan Open VLD. Ze behaalde vooral veel stemmen in Gent.

Het meest teleurstellende resultaat is dat van Alexander De Croo, wel nog het derde hoogste aantal stemmen als je de Vlaamse en federale verkiezingen samenneemt. Hij behaalt 60.738. Dat zijn er bijna 20.000 minder dan in 2019, toen was hij nog het grote stemmenkanon. De Croo kon niet verhinderen dat de blauwe vlek in het zuiden van de provincie, op Zwalm en Horebeke na, helemaal verdwenen is.

Op de derde plaats 3 staat Barbara Pas van Vlaams Belang. Zij behaalt 56.798 voorkeurstemmen en gaat er stevig op vooruit in vergelijking met 5 jaar geleden. Toen haalde ze41.911 voorkeurstemmen.

Meer uitslagen

Verkozenen

Vlaams Belang doet er een zetel bij en haalt en evenveel zetels als N-VA: 5. Vooruit mag deze keer 3 mensen naar de Kamer sturen, dat is er 1 meer dan in 2019. CD&V en Groen behouden elk 2 zetels. Bij Open VLD verdwijnen 2 zetels: de partij gaat van 4 naar 2. Tot slot blijft de situatie voor PVDA ongewijzigd: 1 zetel.

Vlaams Belangbehoudt een zetel voor zowel Barbara Pas als voor Ortwin Depoortere. Hij kwam recent nog in het nieuws, omdat een oude foto van hem was uitgelekt. Daarop was te zien was hoe hij een nazigroet deed. Ook 3 nieuwe namen:Francesca Van Belleghem, Werner Somers en woordvoerder. Alexander Van Hoecke.

VoorN-VAkrijgt Anneleen Van Bossuyt opnieuw het gezelschap vanPeter Buysrogge, Kathleen Depoorter en de burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese. Er is ook 1 nieuwe verkozene: Lotte Peeters.

Open VLD doet het deze keer met slechts 2 verkozenen: Alexander De Croo en Katja Gabriëls, de burgemeester van Berlare. De burgemeester van Gent, Mathias De Clercq, had zich bij deze verkiezingen niet verkiesbaar gesteld.

1 van de 2 verkozenen bijCD&V is minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Hij wordt bijgestaan door een nieuwkomer: Leentje Grillaert. Zij komt over van de provincie.

Voor Vooruit zullenJoris Vandenbroucke enAnja Vanrobaeys zetelen in de Kamer. Zij brengen Brent Meuleman mee. Hij is de burgemeester van Zelzate.

Bij Groenzien we de bekende namen: Petra De Sutter enStefaan Van Hecke.

PVDAstuurt een politieke nieuwkomer naar het parlement: Robin Tonniau. Hij is afkomstig uit Ronse en heeft een carrière achter de rug als arbeider bij Volvo.

Verliezers

Ook hier vangt vooral Open VLD veel klappen. Zo verliestJean-Jacques de Gucht, schepen in Aalst, zijn zitje. Verder slaagde VeliYüksel, gemeenteraadslid in Gent en woordvoerder van Alexander De Croo, er net als in 2019 niet in om verkozen te geraken.

Oost-Vlaanderen: Rousseau stemmenkampioen, De Croo verliest fors (2)

kasto80

Beluister het meest recente regionieuws uit Oost-Vlaanderen

Meest gelezen

  1. Hoboken Minstens 6 gewonden na zware explosie in Hoboken, deel van gebouw weggeblazen 06:58
  2. Kortessem Magali uit Kortessem mag voorlopig geen voeding meer uitdelen aan mensen die het moeilijk hebben na klacht bij voedse... wo 12 jun 16:01
  3. Justitie Anne* getuigt over pijnlijke taalproblematiek in Brussel: "Ik ben verkracht, maar kon in zorgcentrum niet geholpen wo... 05:26
  4. Vlaamse verkiezingen Van het immokantoor naar het halfrond: deze jobs laten nieuw verkozen parlementsleden (niet) achter 05:18
  5. KIES24 De 10 meest gestelde vragen door jongeren na de verkiezingen: "Waarom mag Vlaams Belang niet mee besturen?" En "Wie w... 05:29
  6. KIES24 Conner Rousseau: "Kans is klein dat Vooruit in een federale regering stapt" 05:46
  7. Kontich Elke vrijdag vrij bij softwarebedrijf AFAS in Kontich, met behoud van loon en zonder extra uren werk wo 12 jun 16:23
  8. KIES24 Nu Bart De Wever zowel Vlaams als federaal aan zet is: kan hij dat zomaar combineren? En kan hij dan nog premier worden? wo 12 jun 21:19
  9. Liveblog Liveblog verkiezingen - De Wever werkt buiten schijnwerpers verder als federaal en Vlaams informateur 06:46
Oost-Vlaanderen: Rousseau stemmenkampioen, De Croo verliest fors (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 5722

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.