Omgaan met verlies en verdriet: 15 stappen - wikiHow (2024)

Pdf downloaden

Over de auteur

Pdf downloaden

In dit artikel:

Het verwerken van het verdriet

Streven naar geluk

Tips en waarschuwingen

Gerelateerde artikelen

Bronnen

Wanneer je een heel dierbare persoon of ding verliest, kan het verdriet intens zijn. Droevige herinneringen, onbeantwoorde vragen en het verdriet zelf kunnen je achtervolgen. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je nooit meer dezelfde zult zijn – dat je nooit meer zult lachen of het gevoel zult hebben compleet te zijn. Wees moedig – ook al is er geen manier om pijnloos te treuren, er zijn gezonde manieren om te treuren die je toelaten positief verder te gaan met je leven. Neem geen genoegen met een leven zonder vreugde – sla je doorheen je verlies en langzaam maar zeker zul je beter worden.

Deel 1

Deel 1 van 2:

Het verwerken van het verdriet

Pdf downloaden

  1. 1

    Ga de confrontatie met het verlies aan. Om de pijn na een zwaar verlies te verzachten, willen we soms iets doen – wat dan ook – maar zich onderwerpen aan een schadelijke gewoonte, zoals drugsgebruik, alcoholmisbruik, verslapen, overmatig internetten of moedwillige promiscuïteit, bedreigt je gezondheid en laat je kwetsbaar achter voor verslaving en nog meer pijn. Je zult nooit echt genezen tot jij de confrontatie met je verlies aangaat. Het negeren van de pijn, veroorzaakt door het verlies, of het verdoven van jezelf met afleidingen zal enkel maar voor een tijdje werken tot – uiteindelijk maakt het ook niet uit hoe hard je ervan wegloopt, je verdriet de overhand neemt. Daarom, ga de confrontatie met je verlies aan. Laat jezelf toe om te huilen of te treuren in een manier die natuurlijk aanvoelt en je gezondheid niet schaadt. Je kunt pas beginnen met het verslaan van je verdriet, als je het eerst erkent.

    • Wanneer een verlies vers in je geheugen zit, verdient je verdriet je volle aandacht. Echter moet je er wel voor zorgen dat je langdurig treuren belet. Geef jezelf een periode van tijd – misschien een paar dagen tot een week – om diep verdrietig te zijn. Langdurig zwelgen in verdriet zal je uiteindelijk in een gevoel van verlies houden, verlamd door zelfmedelijden en niet in staat om vooruit te komen.
  2. 2

    Uit je verdriet. Laat je tranen de vrije loop. Wees nooit bang om te huilen, zelfs als het niet iets is dat je normaal doet. Realiseer je dat er geen goede of slechte manieren zijn om verdriet te voelen of te uiten. Wat belangrijk is, is dat jij het verdriet erkent en probeert je erdoorheen te slaan. Hoe je het doet, is volledig aan jou en zal variëren van persoon tot persoon.

    • Vind een uitlaatklep voor je verdriet. Als je verdrietig bent en het gevoel hebt iets bepaald te moeten doen, doe het dan (op voorwaarde dat het niet gepaard gaat met het pijn doen van jezelf of anderen). Huilen, in een kussen stoten, een lange wandeling maken, dingen buiten gooien, heel hard gillen in het bos of een andere eenzame plaats, je herinneringen schetsen, het zijn slechts enkele manieren waarin verschillende mensen een uitlaatklep vinden voor het verwerken van hun verdriet. Allen zijn geschikt hiervoor.
  3. 3

    Deel je gevoelens met anderen. Het is gezond om mensen te zoeken die voor jou zullen zorgen als je pijn lijdt. Als je geen vriend kunt vinden, leun op een medelevende vreemde of priester, adviseur of therapeut. Als je het gevoel hebt dat je dwaalt, verward en onzeker bent, is het praten met een vertrouwd iemand een vorm van jezelf toestaan een deel van de pijn die je ervaart te beginnen dumpen. Zie praten als een vorm van het sorteren van je emoties – je gedachten hoeven niet samenhangend of gegrond te zijn. Ze hoeven alleen expressief te zijn.

    • Als jij je zorgen maakt dat jij degenen die naar je luisteren verward of choqueert met wat je zegt, kan een eenvoudige waarschuwing aan het begin van het gesprek deze zorg verlichten. Laat hen gewoon weten dat je verdrietig, boos, verward, enz. bent en dat, hoewel sommige woorden die je zegt niet zinvol zullen zijn, jij het waardeert dat iemand luistert. Een zorgzame vriend of supporter zal het niet erg vinden.
  4. 4

    Neem afstand van mensen die niet medelevend zijn. Helaas zal niet iedereen die met je praat nuttig zijn terwijl je verdriet hebt. Vermijd mensen die dingen zeggen als: “zet je er overheen”, “wees niet zo gevoelig”, “Ik heb er mij snel overheen gezet toen het met mij gebeurde”, enz. Ze weten niet hoe jij je voelt, dus schenk geen enkele aandacht aan hun afwijzende reacties. Zeg gewoon tegen hen: “Je hoeft niet in mijn buurt te zijn als wat ik doormaak te veel is voor jou, maar ik moet hier doorheen, ongeacht hoe jij je voelt, dus geef me de ruimte alsjeblieft.”

    • Sommige mensen die afwijzend zijn tegenover je verdriet, kunnen zelfs vrienden zijn met goede (maar misplaatste) bedoelingen. Sluit je terug aan bij deze mensen als jij je sterker voelt. Neem afstand van hun ongeduld totdat jij sterk genoeg bent – je kunt een emotioneel herstel niet haasten.
  5. 5

    Heb geen spijt. Nadat je iemand hebt verloren, kun jij je schuldig voelen. Je kunt in beslag genomen worden door gedachten als: ik wou dat ik nog een laatste keer gedag had gezegd, ik wou dat ik deze persoon beter had behandeld. Sta jezelf niet toe je een gevoel van schuld aan te praten. Je kunt het verleden niet veranderen door er steeds weer over te piekeren. Het is niet jouw fout dat je een geliefd persoon verloren hebt. In plaats van stil te staan bij wat je had kunnen doen of wat je had moeten doen, concentreer je op wat je kunt doen – het verwerken van je emoties en doorgaan met je leven.

    • Als jij je na een verlies schuldig voelt, praat met andere mensen die de persoon of huisdier hebben gekend. Zij zullen bijna altijd in staat zijn om je te helpen jezelf ervan te overtuigen dat het verlies niet jouw schuld is.
  6. 6

    Bewaar bepaalde dingen die je aan je geliefde herinneren. Alleen maar omdat een persoon of huisdier verdwenen is, betekent niet dat je niet aan hen mag denken. Het kan zelfs geruststellend zijn om te weten dat als een persoon of huisdier er niet meer is, de vriendschap, liefde en persoonlijke banden die je met hen had, blijven bestaan. Niemand zal ooit in staat zijn om dat van je af te nemen, en de relatie die je met hen had, zal altijd een deel van jou zijn. Sommige herinneringen zullen altijd de moeite waard zijn om te bewaren, daar ze jou herinneren aan je eigen moed, vasthoudendheid en vermogen een betere toekomst voor ogen te zien.

    • Houd de souvenirs die je herinneren aan de persoon of huisdier in een doos ergens uit de weg. Haal ze tevoorschijn als je een tastbaar aandenken nodig hebt van je herinneringen. Het is meestal geen goed idee om je souvenirs in het open te laten rondslingeren, daar het jou constant laat herinneren dat iemand is verdwenen en dit het moeilijk maakt om verder te gaan met je leven.
  7. 7

    Zoek hulp. In onze maatschappij hebben we een enorm nadelig stigma tegen mensen die hulp zoeken bij emotionele problemen. Het zien van een therapeut of adviseur maakt je niet zwak of zielig. Integendeel, het is een teken van kracht. Door het zoeken naar hulp die je nodig hebt, toon je een bewonderenswaardige drang om verder te willen gaan met je leven en je verdriet te willen overwinnen. Aarzel niet om een afspraak met een professional te maken – in 2004 had zelfs een kwart van de Amerikaanse volwassenen gedurende een periode van twee jaar een therapeut bezocht.[1]

    Advertentie

Deel 2

Deel 2 van 2:

Streven naar geluk

Pdf downloaden

  1. 1

    Verplaats je aandacht op iets anders dan het verdriet. Probeer de goede tijden en geweldigste herinneringen die je met de overleden persoon of het overleden huisdier hebt gedeeld, te onthouden. Je concentreren op negatieve gedachten of spijt zal niets veranderen aan wat is gebeurd. Het zal je alleen maar een slechter gevoel geven. Wees ervan overtuigd dat iemand die je ooit geluk heeft gebracht, niet zou willen dat je zwelgt in verdriet. Probeer dingen te herinneren als de wijze waarop de persoon sprak, zijn/haar kleine eigenzinnige maniertjes, de momenten dat jullie samen lachten en de dingen die deze persoon jou geleerd heeft over het leven en jezelf.

    • Als je een huisdier verloren hebt, onthoud de mooie momenten die jullie samen hebben doorgebracht, het gelukkige leven dat jij je huisdier gaf en de bijzondere kenmerken je huisdier had.
    • Elke keer dat jij in de verleiding komt om je nog meer verdrietig of boos te voelen of zelfmedelijden te hebben, neem een dagboek en schrijf de goede dingen neer die jij je kunt herinneren van de persoon of huisdier dat je verloren hebt. Je kunt in tijden van verdriet dit dagboek raadplegen om je te herinneren aan het geluk dat je had.
  2. 2

    Leid jezelf af. Geef jezelf een pauze van het voortdurend piekeren over het verlies, door jezelf druk en bezig te houden met taken die een speciale aandacht vereisen. Dit geeft je ook de ruimte om te beseffen dat er nog steeds goede dingen in je leven zijn.

    • Hoewel het werk of studies je enige verlichting kunnen bieden van het constant denken over het verlies, vertrouw niet gewoon op je routine om jezelf af te leiden of je loopt het gevaar een gevoel te hebben dat er alleen maar werk en verdriet bestaat en niets tussenin. Help jezelf kennis te nemen met blijere bezigheden door iets te doen dat je rust geeft. Er zijn allerlei mogelijkheden, zoals tuinieren, koken, vissen, luisteren naar je favoriete muziek, wandelen, tekenen, schilderen, schrijven, enz. Kies dat wat je kalmeert en je een gevoel geeft van een vreugdevolle prestatie (niet iets dat een alledaags werk of studie je kan beloven).
    • Overweeg om aan sociaal werk te doen. Verschuif je aandacht van je eigen problemen naar die van anderen. Overweeg om eventueel vrijwilligerswerk te doen. Als je van kinderen houdt, kan het helpen van jonge kinderen die veel lachen en spontaniteit hebben, jou ook helpen je geest te verlichten.
  3. 3

    Vind vreugde in mooie dagen. Een veel voorkomend symptoom van verdriet is thuis blijven, het verwaarlozen van je externe leven. Wanneer je over je eerste verdriet heen bent, neem de gelegenheid om zonnige dagen te omarmen. Breng wat tijd door met wandelen, sta gewoon stil bij de natuurlijke schoonheid om je heen en neem het in je op. Probeer geen specifieke gevoelens op te jagen – laat gewoon de warmte van de zon over je heen gaan en de geluiden van de natuur in je doordringen. Bewonder de schoonheid van de bomen en de architectuur die je ziet. Laat de drukte van het leven jou eraan herinneren dat de wereld mooi is. Het leven gaat voort – jij verdient het om er een deel van te zijn en je uiteindelijk weer aan te sluiten bij de dagelijkse gang van zaken.

    • Er is enig wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat het zonlicht natuurlijke eigenschappen heeft tegen ziekelijke neerslachtigheid. [2] Naar buiten gaan, kan je helpen je emotionele paniek te overwinnen.
  4. 4

    Vorder het idee van wat je hebt verloren terug. Wanneer je iemand verliest, is het een ongelukkig feit dat je nooit meer van zijn of haar fysieke aanwezigheid zult kunnen genieten. Dit betekent echter niet dat de persoon of huisdier dat je verloren hebt, niet meer bestaat als een idee of symbool in de wereld. Weet dat de persoon of huisdier dat je verloren hebt nog steeds verder leeft in je gedachten, woorden en acties. Als we iets zeggen, doen of aan iets denken dat beïnvloed is door de herinnering aan iemand die weg is, dan leeft hij/zij verder.

    • Vele religies leren dat de ziel of de essentie van een persoon blijft bestaan nadat zijn of haar fysieke lichaam sterft. Andere religies leren dat de essentie van een persoon wordt omgezet in een andere vorm of wordt heringedeeld in de aarde. Als je gelovig bent, neem dan troost in het feit dat de persoon die je verloren hebt nog steeds bestaat in een geestelijke zin.
  5. 5

    Breng tijd door met goede mensen. Na een verlies kan het moeilijk zijn jezelf te motiveren om naar buiten te gaan en tijd door te brengen met je vrienden. Echter kan dit een bekende verbetering brengen in je stemming. Het is goed om het gezelschap te zoeken van vrienden die je emotionele toestand zullen begrijpen, zelfs als je nog niet voor 100% hersteld bent. Zoek vrienden of kennissen op die leuk zijn, maar toch ook vriendelijk en gevoelig. Zij zullen je helpen om terug in je normale sociale rol te komen, wat er eveneens voor zal zorgen dat je druk blijft terwijl jij je verlies achter je laat en doorgaat met je leven.

    • De eerste keer dat je uitgaat nadat je een dierbaar persoon of ding hebt verloren, kan een beetje vaag of lastig zijn, omdat je vrienden zich zorgen maken over hoe het onderwerp te benaderen. Laat dit je niet verontrusten – je moest op een gegeven moment je sociale leven toch terug opnemen. Wees volhardend – het kan echter weken of maanden duren voordat dingen weer volledig normaal lijken, tijd doorbrengen met lieve vrienden is bijna altijd een goed idee.
  6. 6

    Doe niet alsof je gelukkig bent. Wanneer jij weer begint met je normale routine, kun jij het gevoel hebben dat een bepaalde carrière en sociale situaties van jou vereisen dat je gelukkiger moet zijn dan dat je eigenlijk bent. Terwijl je moet proberen het zwelgen in verdriet te vermijden, moet je ook proberen het dwingen van je eigen geluk te vermijden. Gedwongen geluk voelt verschrikkelijk – het is een absolute last om een glimlach te tonen als je dat eigenlijk niet wilt. Maak van geluk geen arbeid! Het is goed om in je sociale leven en werk ernstig te lijken en te handelen, op voorwaarde dat je niets doet dat het geluk van anderen belemmert. Bewaar je glimlach voor als je echt gelukkig bent – het zal zo veel zoeter zijn.

  7. 7

    Neem de tijd om te genezen. Tijd heelt alle wonden. Je emotionele herstel kan maanden of jaren duren – dit is OK. Als de tijd rijp is, kun jij uiteindelijk beginnen met het eren van de persoon die je verloor, door een hernieuwde vastberadenheid aan te nemen om ten volle van je leven te genieten.

    • Maak je geen zorgen – je zult nooit degenen vergeten die je lief hebt gehad. Noch zul je de interne kracht die je aanzette op zoek te gaan naar verloren doelen of prestaties, misplaatsen. Wat eventueel wel kan veranderen, is de manier waarop jij vanuit dit punt je leven benadert – er kan een verscherpte concentratie zijn, een nieuw gevoel van waarde of een totaal veranderd perspectief over bepaalde aspecten in je leven. Maar dit proces zal echter niet mogelijk zijn als jij jezelf niet de tijd geeft om te genezen.
    • Terwijl jij jezelf voldoende tijd moet geven om te genezen, is het op het zelfde moment belangrijk om te onthouden dat je leven kostbaar is en dat jij verantwoordelijk bent om het meeste te maken van je tijd hier. Het doel van je leven is om gelukkig te zijn, niet verdrietig. Loop niet weg van verdriet, maar wees ook niet tevreden met een gedeeltelijk herstel. Je reis naar herstel moet stap voor stap gebeuren. Je bent het verschuldigd aan jezelf – blijf doorgaan – ongeacht hoe lang het ook duurt.
  8. 8

    Beoordeel je geluk niet. Voel je niet slecht over het hebben van een goed gevoel! Er is geen vastgestelde tijd voor het genezen van een verlies. Als jij snel weer gelukkig bent, voel je dan niet schuldig over niet lang te hebben getreurd. Als jij het gevoel hebt over een verlies heen te zijn, dan ben je dat waarschijnlijk ook. Stel geen termijn in op het verwerken van verlies, maar stel je geluk ook niet uit. Dwing jezelf nooit om droeviger te zijn dan nodig is.

    Advertentie

Tips

  • Laat de gevoelens van maar – als niet overnemen. “Als ik maar leuker was geweest.” “Als ik maar meer tijd had vrijgemaakt om hem/haar vaker te bezoeken.”
  • Muziek kan een zeer rustgevende manier zijn om met pijn en verlies om te gaan. Probeer echter wel van droevige muziek over te gaan naar meer vrolijke muziek, want anders wordt je nog verdrietig door alleen maar langdurig naar droevige muziek te luisteren.
  • Verdriet werkt in zijn eigen unieke cycli en het varieert van persoon tot persoon. Niet iedereen zal direct genezen, en aan de andere kant, zal niet iedereen ziekelijk boos zijn.
  • Als iemand je zegt “zet je er overheen”, maak geen ruzie met ze. Dit zal je alleen maar een slechter gevoel geven, omdat het jou een gevoel zal geven dat jij een lagere tolerantie voor emoties hebt dan iemand anders. Met andere woorden, je zult beginnen te geloven dat er werkelijk een probleem is met de manier waarop jij je verdriet verwerkt, terwijl er eigenlijk geen is. Dit is gewoon hoe jij je voelt. Luister gewoon niet naar ze, omdat zij niet echt weten wat voor relatie jij had met je geliefde. Je zult op je eigen manier in je eigen tijd genezen.
  • Vergeet niet dat elke persoon het verlies anders aanvoelt. Wees niet ongerust als je merkt dat jij het moeilijker hebt om te genezen dan de andere, zelfs over hetzelfde verlies. Dit toont meestal hoe dicht jij en je geliefde eigenlijk waren. Sommige mensen zullen niet huilen, terwijl het bij anderen maanden kan duren vooraleer ze stoppen.
  • Je bent vrij om aan andere dingen te denken. Er is niets dat zegt dat je moet blijven stilstaan bij het verlies om je verdriet te bewijzen of aan anderen te tonen hoeveel het verlies voor jou betekent. Mensen weten al dat jij er kapot van bent, je hoeft niets te bewijzen of uit te leggen wat dan ook.
  • Het leven is mooi – het heeft vele mooie verrassingen voor jou in petto. Dus ga je gang en glimlach, bezoek nieuwe plekken en ontmoet nieuwe mensen.
  • Heb nergens spijt van. Beoordeel jezelf niet, omdat je niet de kans had om “Sorry” te zeggen of “Ik houd van jou” of “Vaarwel.” Je kunt het nog steeds zeggen.
  • Houd van jezelf. Als je valt, lach om jezelf, schop jezelf in de kont en ga door.

Advertentie

Waarschuwingen

  • Pas op voor ontsnappingen als drugs en alcohol die kunnen leiden tot verdere problemen of verslaving.

Advertentie

Benodigdheden

  • Herinneringen (foto’s, tijdschriften, films, enz.)
  • Een dagboek voor jezelf om je gevoelens bij te houden, gedichten, enz.
  • Herinneringen om goed te blijven eten, te trainen en naar buiten te gaan om te genieten van de wereld

Over dit artikel

wikiHow is een wiki, wat inhoudt dat veel van onze artikelen meerdere auteurs hebben. Aan dit artikel hebben 52 mensen bijgedragen, waarvan een aantal anoniem. Dit artikel is 16.093 keer bekeken.

Categorieën: Emotionele gezondheid

In andere talen

Engels

Spaans

Frans

Chinees

Russisch

Indonesisch

Arabisch

Thai

Koreaans

Hindi

  • Afdrukken

Deze pagina is 16.093 keer bekeken.

Omgaan met verlies en verdriet: 15 stappen - wikiHow (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6451

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.